Raman scattering of plane-wave and twisted light off chiral molecular liquids - Büscher, Florian; Müllner, Silvia; Wulferding, Dirk; Pashkevich, Yu. G.; Gnezdilov, V.; Peshkov, A. A.; Surzhykov, A.; Lemmens, Peter (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2021)
Представлено експериментальне дослідження квазіпружного раманівського розсіювання рідкими кристалами плоско-хвильового та скрученого світла. Залежно від температури ці кристали можуть мати ізотропну, нематичну та хіральну нематичну фази. Досліджено, як фаза кристала та стан падаючого світла впливають на квазіпружні енергетичні спектри розсіяного випромінювання, форма яких зазвичай описується комбінацією компонентів Лоренца та Гауса. Особливу увага приділено хіральній фазі, в якій у раманівському QES спектрі переважає лоренціан з меншою шириною лінії, що вказує на зменшення безладу та конфігураційної ентропії. Щобільше, ця фаза також відома режимом райдужності (селективного зворотного розсіювання), який виникає, коли довжина хвилі падаючого світла стає порівнянною з довжиною хірального кроку. Детальні вимірювання, які проведено в цьому резонансному режимі з використанням скрученого світла, що несе різні проекції орбітального кутового моменту (OКM),показали надлишок розсіювання з низькою енергією в залежності від OКM. Це спостереження може свідчити про перенесення кутового моменту між світлом та рідким кристалом.