Binuclear s = 1/2 single molecular magnets with the symmetry restrictions - Zhuravlev, A. V. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2021)
Досліджено вплив обмінної анізотропії на мономолекулярний магнетик з тотожними s(1) = s(2) спінами, підпорядкованими C2 групі симетрії. Гамільтоніан в поданні двоспінових 4×4 матриць Паулі в локальних системах координат, що є неколінеарними, перетворено до подання загальної системи координат і використано для визначення рівнів енергії та спінових станів. Виявлено аномальну еволюцію усереднених спінів магнітної системи при відхиленні локальних осей анізотропії. Передбачено повністю немагнітний стан s = 1/2 спінового димера, а також «німу» моду ЕПР. Визначено кутові межі існування ЕПР для будь-яких можливих взаємних відхилень локальних осей іонів для кожного з 6 можливих переходів між рівнями спінової системи, як в нульовому, так і в кінцевому магнітному полі.