Quasi-doublets of non-Kramers Ho3+ ion and magnetic ordering of holmium francisite-analog Cu3Ho(SeO3)2O2Cl - Klimin, S. A.; Berdonosov, P. S.; Kuznetsova, E. S. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2021)
Для дослідження магнітних властивостей франциситоподібного з’єднання гольмію Cu3Ho(SeO3)2O2Cl проведено вивчення f–f переходів у некрамерсовського іона Ho3+ методом оптичної спектроскопії в широкому діапазоні температур від 4 К до кімнатної. Незважаючи на відсутність симетрійних дублетів іона Ho3+, виявлено його квазідублети, що розщеплюються в обмінному полі, яке діє на іони гольмію в магнітовпорядкованому стані досліджуваного кристала. Встановлено температуру магнітного впорядкування TN = 38 К. Два квазідублети іона Ho3+, а саме, основний і перший збуджений з енергією 25 см–1, вносять вклад у низькотемпературний магнетизм кристала. Досліджено енергетичну структуру рівнів кристалічного поля основного мультиплету 5I8 іона гольмію та розраховано внесок рідкоземельного іона в теплоємність кристала Cu3Ho(SeO3)2O2Cl.