Ideal Bose gas in steep one-dimensional traps - Rovenchak, Andrij; Krynytskyi, Yuri (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2021)
Вивчено термодинамічні властивості одновимірного ідеального бозе-газу, захопленого крутим потенціалом експоненціального типу U(q) = U0[e(2q/a)b-1]. Розраховано фугативність, енергію та теплоємність такої системи для різних комбінацій параметрів потенціалу, а також для кількох значень кількості частинок N. Розглянуто як термодинамічну границю, так і випадок скінченних N. Оцінки для асимптотики одночастинкового спектра отримано в аналітичній формі з використанням W-функції Ламберта. У термодинамічній границі передбачено конденсацію Бозе–Ейнштейна для 0 < b < 2. Таку поведінку ми пов’язуємо з ефективною, залежною від температури вимірністю простору, що виникає внаслідок впливу зовнішнього потенціалу аналізованого типу.