Semiconductor nanotube eigenmodes and the Aharonov–Bohm effect - Averkov, Yu.; Prokopenko, Yu.; Yakovenko, V. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2021)
Теоретично досліджено спектри власних електромагнітних мод структури, що складається з напівпровідникової нанотрубки, заповненої немагнітним діелектриком. Цю структуру поміщено в постійне магнітне поле паралельно осі нанотрубки. Стінки нанотрубки вважаються нескінченно тонкими. Виведене дисперсійне рівняння для власних мод у такій структурі з урахуванням ефекту запізнення. З дисперсійного рівняння випливає, що в загальному випадку в цій структурі можуть існувати як об'ємно-поверхневі, так і поверхневі власні моди. Власні моди з відмінним від нуля азимутальним модовим індексом є гібридними та можуть відчувати коливання Ааронова–Бома зі змінами магнітного поля.