Magnetic frustration in insulating Jahn–Teller manganite crystals - Gonchar, L. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2021)
У діелектричних з’єднаннях R1–xAxMnO3 відзначено роль орбітального впорядкування у конкуренції магнітних взаємодій. Оцінено умови руйнування впорядкованого стану. Визначено діапазони кутів змішування орбітальної структури для формування фрустрованих або низькорозмірних магнітних структур. Обговорюється вплив нелінійних та нелокальних внесків вібронної взаємодії на орбітальне впорядкування та магнітну структуру. Описано можливі магнітні структури.