Pseudogap state and unusual metallic conductivity in high-Tc cuprate superconductors - Dzhumanov, S.; Malikov, Sh. R.; Djumanov, Sh. S. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2021)
Розглянуто БКШ-подібне спарювання поляронних носіїв вище температури надпровідного переходу Tc у недолегованих та оптимально легованих купратних високотемпературних надпровідниках (ВТНП), що приводить до утворення бозонних куперівських пар та появи псевдощілини на поверхні Фермі при характеристичній температурі T* > Tc. Показано, що теоретично розрахована крива залежності БКШ-подібної псевдощілини від рівня легування x досить добре узгоджу ється з експериментальними даними щодо вивчення залежності псевдощілини від x в La2–xSrxCuO4. З’ясовано механізми незвичайних металічних провідностей вище та нижче T* вздовж шарів CuO2 (ab-площини) у цих ВТНП системах. Розглядаються провідності трьох типів носіїв струму (великих поляронів, збуджених фермі-компонентів бозонних куперівських пар та самих бозонних куперівських пар) при їх розсіюванні на акустичних і оптичних коливаннях гратки в нормальному стані ВТНП купратів. Встановлено, що лінійнатемпературна залежність питомого опору ρab(T) оптимально легованих ВТСП купратів вище T* пов’язана з процесами розсіювання поляронних носіїв на акустичних і оптичних фононах. Теоретичні результати, порівняні з експериментальними даними, дозволяють стверджувати, що різні тенденції відхилення ( ) ab Tρ від лінійного закону вгору та вниз нижче *T та найцікавіші резистивні переходи (тобто явний стрибок і різкий спад) у ρab(T) при T*=T пов’язані з конкуруючими ефектами псевдощілини та надмірною провідністю некоге рентних бозонних куперівських пар у нормальному стані ВТНП купратів.