Low-temperature magnetoresistance of multi-walled carbon nanotubes with perfect structure - Ovsiienko, I.V.; Len, T. A.; Mirzoiev, I. G.; Beliayev, E. Yu.; Gnida, D.; Matzui, L.Yu.; Heraskevych, V. M. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2021)
Магнітоопір багатостінних вуглецевих нанотрубок досліджується в температурному інтервалі 4.2 – 200 K та магнітних полях до 9 Tл. В усьому температурному інтервалі магнітоопір є від’ємним. Для малих магнітних полів та низьких температур відносна провідність вуглецевих нанотрубок є квадратичною за магнітним полем. Проте, зі зростанням магнітного поля ця залежність стає логарифмічною, що описується в рамках моделей слабкої локалізації та взаємодії носіїв заряду. В роботі показано, що добавка до провідності внаслідок ефекту слабкої локалізації носіїв заряду суттєво перевищує добавку до провідності, пов’язану з взаємодією носіїв заряду. З використанням експериментальних даних з температурної та польової залежностей магнітоопору в рамках моделей слабкої локалізації та взаємодії носіїв заряду оцінено енергію Фермі та сталу взаємодії носіїв заряду. Також визначено точний вигляд температурної залежності часу релаксації фази хвильової функції носіїв заряду.