Propagation and localization of phonons in graphite and graphene nanofilms - Feodosyev, S. B.; Gospodarev, I. A.; Sirenko, V. A.; Syrkin, E. S.; Bondar, I. S.; Minakova, K. A. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2021)
Пояснено природу жорсткості щодо згинання графенових моношарів та формування квазізгинальних мод в графіті й графенових наноплівках. Показано, що на більшій частині смуги квазібезперервного спектру квазізгинальні моди практично невзаємодіють з модами, поляризованими у площині шару. Визначено частоти пропагонних зон для фононів різної поляризації. Показано існування високочастотної пропагонної зони для квазізгинальних фононів. Проаналізовано умови формування квазілокальних коливань і бозонних піків в модах різної поляризації.