Spin component in the Nernst–Ettingshausen effect in metals with different band structure - (Tszyan), Yu. N. Chiang; Dzyuba, M. O. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2021)
Прямим вимірюванням вивчено спіновий внесок спін-орбітальної взаємодії в ефект Нернста–Еттінсгаузена в немагнітних металах з різною зонною структурою (Pt і W) в умовах співіснування ненульового градієнта спінового хімпотенціала та градієнта температури. Виявлено залежність прояву спінових ефектів різного походження (спіновий ефектНернста–Еттінгсгаузена теплодифузійної природи, спіновий ефект Холла — електричної природи) від зонної структури металу, яка контролює профіль спінової намагніченості, що виникає на краях зразка внаслідок накопичення спіну.