Polymorphic transitions in highly compressed molecular nitrogen. Application of Mayer group expansion for solids - Yakub, E. S.; Yakub, L. N. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2021)
Застосованo групове розкладання Майєра для кристалічних твердих тіл з метою прогнозування розташування лінійполіморфних фазових переходів між молекулярними ε- та ζ-фазами, а також між молекулярною ζ-фазою та полімерною cg-фазою у сильно стисненому твердому азоті. Запропоновано просту потенціальну модель та визначено її параметри задопомогою відомих розрахунків енергії ab initio для молекулярної α-фази. Результати порівнюються з наявними експериментальними даними. Оцінено вплив міжмолекулярних кореляцій на температурну залежність тиску при фазових переходах.