Landau theory of ferroelastic phase transitions: application to martensitic phase transformations - Barabanov, Oleksandr V.; Kosogor, Anna (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2022)
Проаналізовано особливості двох теорій типу Ландау дляфероеластичних фазових переходів. Передбачення обох теорій порівняно з загальновідомими експериментальними даними, що отримані для сплавів з ефектом пам’яті форми (СЕПФ), у яких відбуваються мартенситні фазові переходипершого роду. Показано, що передбачення теорії Ландау–Девоншира (ЛД), яка нехтує кубічним доданком у розкладі для потенціалу Гіббса, суперечать експериментальним даним, в той час, як результати симетрійно-узгодженої теоріїЛандау, що враховує цей доданок, узгоджуються з експериментальними даними. Показано неможливість мартенситного перетворення другого роду, виходячи з термодинамічного визначення фазового перетворення другого роду. Показано, що криві деформація–напруження, отримані для СЕПФ, можуть імітувати стрес-індуковане фазове перетворення у відсутності такого перетворення.