IR vibrational modes and spin-phonon interplay in magnetoelectric LiNiPO4 - Radionov, M. S.; Klimin, S. A.; Glamazda, A. Yu.; Peschanskii, A. V. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2022)
LiNiPO4 — багатофункціональний матеріал, що має потенційне використання як іонний кристал та магнітоелектрик, досліджено за допомогою ІЧ оптичної спектроскопії та розрахунків динаміки гратки. В роботі приведено як експериментальні (отримані при Т = 30 К), так і розрахункові параметри ІЧ фононних мод літій–нікель–фосфату. Мультифероїчні властивості літій–нікель–фосфату підтверджено спін-фононною взаємодією, що була виявлена для ряду фононних мод. Найбільш виражений ефект зареєстровано для ІЧ коливальної моди B2u (202 см–1), яка демонструє аномальну температурну поведінку поблизу магнітного впорядкування (TN = 21,8 К), що свідчить про її зв’язок з магнітною підсистемою. Ця мода обумовлена комплексними нормальними коливаннями, щомістять лібраційні коливання тетраедрів PO4, позаплощинні коливання атомів Li та площинні коливання магнітних атомів Ni вздовж осі b. Виявлений зсув фононної смуги поблизу TN можна пояснити явищами стрикції.