Low-temperature elasticity of amorphous polymers: molecular model and rheological equation - Natsik, V. D.; Rusakova, H. V. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2022)
Запропоновано молекулярно-кінетичну модель процесіввисокоеластичної деформації аморфних полімерів та на її основі одержано нелінійні реологічні рівняння, які дозволяють описати ці процеси при варіаціях у широких границях умов деформування: температури, деформувальних напружень та швидкості деформації. Встановлено зв’язок нелінійної мікромеханічної моделі полімеру з класичною макромеханічною моделлю стандартного лінійного тіла. Обговорено переходи між структурно-деформаційними станами теплогота замороженого еластомеру, а також ефекти низькотемпературного деформаційного плавлення та квантової еластичності аморфного полімеру.