Suppression of superconductivity in YBa2Cu3O7–δ single crystals upon irradiation with fast electrons - Khadzhai, G. Ya.; Sklyar, V. V.; Vovk, R. V. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2022)
Досліджено вплив опромінення швидкими електронами на провідність у базальній площині ВТНП монокристалів YBa2Cu3O7–δ. Встановлено, що електронне опромінення призводить до значного погіршення надпровідних характеристик, аж до повного зникнення надпровідності. Виявлено, що навіть значне зниження Tc із помітним збільшенням ρ в інтервалі температур Tc–300 К не супроводжується появою S-подібної залежності ρ(T). При цьому залежності ρ(Т) у базальній площині, виміряні після опромінення малими та середніми дозами, задовільно описані в рамках теорії резонансного валентного зв’язку.