Quantum mechanical studies of 2D nanobiohybrids (Review Article) - Stepanian, S. G.; Adamowicz, L. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2022)
Розглянуто нещодавнє застосування квантовомеханічних методів для дослідження структури, енергій взаємодії, а також коливальних та електронних спектрів комплексів 2D наноматеріалів (графен, оксид графену) з біологічними молекулами. Проаналізовано шляхи подолання основних проблем, що виникають при обчислювальних дослідженнях 2D нанобіогібридів, а саме: великі розміри систем, неоднорідність 2D наноматеріалів, необхідність використання методів, які можутькоректно врахувати дисперсійні взаємодії. Аналіз результатівквантовомеханічних досліджень, опублікованих за останнє десятиліття, показав, що розвиток теоретичних методів розрахунку та значне підвищення продуктивності обчислювальної техніки дозволили розрахувати не лише структуру та енергії взаємодії нанобіосистем, а й також їхні коливальні та електронні спектри.