Spectroscopy analysis of the alignment of nanoassemblies of DNA-wrapped carbon nanotubes in stretched gelatin film - Glamazda, A. Yu.; Plokhotnichenko, A. M.; Karachevtsev, V. A. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2022)
Досліджено нанозбірки одностінних вуглецевих нанотрубок (SWNTs), обгорнутих ДНК в желатиновій плівці, за допомогою поляризаційних методик: раманівської спектроскопіїта спектроскопії поглинання світла. Нанозбірки формуються у водній суспензії з SWNTs:DNA за допомогою позитивнозарядженого 5,10,15,20-tetrakis-(N-methyl-4-pyridyl) porphyrin (TMPyP4). Желатинова плівка з інтегрованими нанозбірками була піддана механічному розтягуванню приблизно на 300%для їх вирівнювання вздовж обраного напрямку. Аналіз поляризаційних спектрів поглинання світла в плівках нанозбірокуздовж та перпендикулярно до напрямку розтягування виявив сильну поляризаційну залежність. Виявлено кутову залежність інтегральної інтенсивності тангенціальної моди SWNTs вполяризаційних раманівських спектрах розтягнутої желатинової плівки, що дозволило оцінити ступінь вирівнювання.Показано, що близько 60% нанозбірок вирівняно в діапазоні ±15° до напрямку розтягування. Додавання TMPyP4 не переш-коджає орієнтації наногібридів SWNTs:DNA вздовж напрямку розтягування. Проведені дослідження інтегрованих нанозбірокSWNTs:DNA:TMPyP4 у гнучку желатинову плівку мають на меті показати простий метод отримання упорядкованих біосумісних мереж нанотрубок, функціоналізованих похідними порфірину всередині полімерної матриці.