Tautomers of 6-thiopurine in low-temperature Ar matrices: FTIR spectroscopy analysis and quantum mechanical calculations - Ivanov, A. Yu.; Stepanian, S. G.; Karachevtsev, V. A.; Adamovicz, L. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2022)
Спектроскопічними та обчислювальними методами досліджено структуру та коливальний спектр молекул 6-тіопурину (6TP) в ізольованому стані. В інфрачервоному діапазоні 3800–200 см–1 отримано ІЧ-Фур’є спектри молекул 6TP, ізольованих в низькотемпературних матрицях Ar (при 11 К). Оптимізація структур таутомерів, модельних кластерів та оцінки заселеності таутомерів виконувалися методами DFT, MP2 та CCSD(T). Коливальні спектри розраховано методом DFT/B3LYP з різними базисами (6-311++G(df,pd), aug-cc-pVDZ, aug-cc-pVTZ), а також методом MP2/aug-cc-pVDZ з урахуванням ангармонізму коливань. У спектральному діапазоні 1700–200 см–1 експериментальних ІЧ-Фур’є спектрів було зафіксовано 5 комбінаційних коливальних мод, посилених резонансом Фермі. В області 600–500 см–1 виявлено резонанси Фермі за участю лібраційних мод ізольованих домішкових молекул. Виявлено, що включення 6TP між площинами найщільнішого пакування Ar гратки призводить до значного збільшення частоти двох неплоских “butterfly” мод.