Conformation impact in the deformation of DNA TATA-box - Kanevska, P. P.; Volkov, S. N. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2022)
Здатність зазнавати специфічну деформацію у відповідь на конформаційні зміни деяких ділянок макромолекули є ключовим елементом регуляції генетичної активності ДНКу біологічних клітинах. Деформація певних послідовностей ланцюжка ДНК забезпечує точне зчитування генетичної інформації та проходження процесу білкового синтезу. Розроблено модель на основі аналізу конформаційних змін нуклеотидної послідовності ТАТА в подвійній спіралі ДНК. Крім пружних компонентів (згинання, скручування), представлена модель містить конформаційні перебудови TATA-боксу. Отримані форма, значення та енергія деформації впізнавання ДНК дозволяють запропонувати ймовірний механізм розпізнавання ключових послідовностей ДНК і дають змогу пояснити високу точність процесів відтворення генетичної інформації в біологічних клітинах. Сформульований фізичний механізм деформації ДНК може бути одним з основних принципів реалізації генетичної інформації.