Controllable structures on the surface of natural polymers made by proton beam writing and femtosecond laser treatment - Kalinkevich, O. V.; Angelova, L.; Daskalova, A.; Danilchenko, S. N.; Kalinkevich, A. N.; Ponomarev, A. G.; Baturin, V. A.; Karpenko, A. Yu.; Zinchenko, Ye. I.; Kolinko, S. V.; Polozhii, H. Ye.; Buchvarov, I. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2022)
На поверхні плівки з чистого хітозану та таких же плівокз нанометровим шаром, що містить Ti та Zn і який було на несено магнетронним напиленням, створювалися мікроструктури із заданою топологією. Мікроструктури отримано двома методами: протонною літографією та обробкою фемтосекундним лазером. Ці структури за чіткістю та якістю стінок і товщиною каналів не поступаються структурам, отриманим привикористанні класичного синтетичного резиста для протонної літографії (поліметилметакрилат, ПММА). Тонкий металевий шар на поверхні біополімерної матриці (резисту) не перешкоджає утворенню структур методом протонної літографії. Лазерна обробка дозволяє створювати повторювані структури, які регулюють біосумісність обробленої поверхні.