Domains of the adsorbed benzene monolayer on graphene - Lykah, V. A.; Syrkin, E. S. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2022)
Доведено, що структура адсорбованого на графені моношару бензолу може бути складною навіть для бензолу, найпростішого представника циклічних вуглеводнів. Попередні дослідження з перших принципів знайшли різні енергетичні стани в залежності від позиції молекули бензолуна графені. Ми довели існування шести доменів (зіркових доменів) у стабільному моношарі Уявлення про ці домени нагексагональному шарі графену сформовано за допомогою зіркових векторів, що описують перехід від симетричногостану з високою енергією в стабільні позиції з низькою симетрією. В гексагональній гратці домену з щільним пакуванням бензолу ми вводимо примітивні трансляційні вектори, що вдвічі більше графенових. Половинні трансляціїдоменів бензолу на примітивні трансляційні вектори графену ведуть до подальшого росту різномаїття доменних типів. Введено процедуру відбору для зниження можливої кількості доменів. Знайдено комірки нульового блоку і загальну кількість доменів — вісім. Знайдено елементи симетрії адсорбованого моношару бензолу на графені, введено праві та ліві домени. Показано зв’язок доменів адсорбованого моношару зі структурою елементарної комірки графену.