Swirling self-gravitating vortex as the imagination of the Hoag’s ring galaxy - Kontorovich, V. M.; Poslavskyi, S. A. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2022)
Показано, що виходячи з уявлення про тороїдальний самогравітуючий кільцевий вихор з закруткою (орбітальним рухом вздовж твірної тора), можна дати пояснення всім основним морфологічним особливостям відомої кільцевої галактики Хога, включаючи досі не пояснене обертання центральної еліптичної галактики. Таким чином, астрономічні спостереження можна використовувати для вивчення складних вихорових рухів.