Edge reconstruction and emergent neutral modes in integer and fractional quantum Hall phases - Khanna, Udit; Goldstein, Moshe; Gefen, Yuval (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2022)
Ця стаття містить огляд наших останніх робіт з дробовиххіральних мод, які виникають внаслідок реконструкції краю в цілочисельних та дробових квантових фазах Холла (QH).Додана нова частина — аналіз реконструкції краю фази ν = 2 / 5. QH-стани — це топологічні фази матерії з хіральними безщілинними модами на краю. Ці граничні моди можуть поширюватися за потоком або назустріч та підтримувати зарядові або зарядово-нейтральні збудження. З топологічних міркуваньочікується, що QH-стани, подібні до частинок, підтримуватимуть лише зарядові моди, що поширюються за потоком. Однак взаємодія між електронним відштовхуванням та потенціалом обмеження границі може викликати певні квантовіфазові переходи (так звані реконструкції) на границі, якіпов’язані з зародженням додаткових пар зустрічних мод. З використанням варіаційних методів вивчено граничнуреконструкцію у прототипових фазах, подібних до частинок, при ν =1, 1/ 3 і 2 / 5 як функцію нахилу утримуючогопотенціалу. Аналіз показує, що подальше перенормування граничних мод, яке обумовлено тунелюванням, що викликанобезладом та міжмодовими взаємодіями, ймовірно призведе до появи нейтральних мод, зустрічних потоку. Ці прогнозиможуть бути перевірені у відповідно спланованих транспортних експериментах. Наші результати узгоджуються зпопередніми спостереженнями зустрічних потоку нейтральних мод у цих фазах QH і можуть пояснити відсутністьаніонних перешкод в електронних пристроях Маха–Цендера.