Supersolid induced by dislocations with superfluid cores (Review Article) - Fil, D. V.; Shevchenko, S. I. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2022)
Дислокаційна модель стану суперсолід 4He була запропоно-вана в 1987 році одним з авторів огляду. Модель отримала потужну підтримку в численних експериментальних та теоретичних дослідженнях, проведених з 2007 року дотепер. У цих дослідженнях підтверджена справедливість ідеї, висунутої в 1987 році, і запропоновані нові концепції, такі як надковзання дислокацій та гігантська ізохорна стисливість, або «ефект шприца». У цій роботі зроблено огляд основних досягнень теоретичних та експериментальних досліджень, присвячених індукованому дислокаціями суперсоліду, та надано сучасне розуміння цього явища.