New direction and perspectives in elastic instability and turbulence in various viscoelastic flow geometries without inertia (Short Review) - Steinberg, Victor (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2022)
Представлено основні результати з пружно-керованими нестійкостями та пружною турбулентністю у в'язкопружних безінерційних течіях з криволінійними лініями струму. Описано теорію пружної турбулентності та передбачено пружні хвилі Re << 1 та Wi >> 1, швидкість яких залежить від пружної напруги, за аналогією з альвенівськими хвилями в магнітогідродинаміці, але на відміну від усіх інших, швидкість їх залежить від еластичності середовища. Оскільки при нульовій кривизні пропонований механізм пружної нестійкості в течіях з криволінійними лініями струму стає неефективним, доведено, що паралельні зсувні течії виявляються лінійно стійкими, подібно до ньютонівських паралельних зсувних течій. Проте лінійна стійкість паралельних зсувних течій не означає їх глобальної стабільності. Основна тема статті — останні розробки у розгляді паралельно-канального потоку. У такому потоці виявлено: пружна нестійкість, пружна турбулентність, пружні хвилі та зниження опору вниз аж до реламінарізації. Коротко обговорюються нормальні та ненормальні біфуркації у таких потоках.