Optimization of low-pass filters in a flux transformer of a SQUID magnetometer for MCG studies - Sutkovyi, P.; Minov, Yu.; Shpylovyi, P.; Melnyk, Ye.; Mudrenko, M. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2022)
Проведено дослідження та оптимізація пасивного фільтра нижніх частот (ФНЧ) для трансформатора магнітного потокунадпровідного квантового інтерферометричного детектора (НКВІД), працюючого в магнітокардіографічній (МКГ) системі у неекранованому приміщенні в умовах впливу електромагнітних перешкод значної інтенсивності. Розраховано амплітудно-частотні характеристики (АЧХ) ФНЧ в трансформаторі магнітного потоку НКВІДа для різних схем включення шунтувального ланцюга, включаючи схему ФНЧ, рекомендовану фірмою «Supracon» для її НКВІДів моделі CE blue. Проведено аналіз схем ФНЧ та їх АЧХ з метою забезпеченнямаксимального захисту вхідних ланцюгів НКВІДа від впливу електромагнітного випромінювання. Показано, що оптимальним ФНЧ для МКГ системи є фільтр з активним опором у шунтувальному ланцюгу трансформатора магнітного потоку зрезистором близько 1 Ом. Проведені розрахунки шумів ФНЧ в трансформаторі магнітного потоку НКВІДа показали, що додатковий шум шунтувального ланцюга з резистором 1 Ом є суттєво меншим зовнішніх перешкод при роботі МКГ системи у неекранованих приміщеннях в умовах медичної клініки промислового міста.