Metal-insulator transition in single crystals Y1–zPrzBa2Cu3O7–δ - Khadzhai, G. Ya.; Solovjov, A. L.; Panchenko, N. G.; Vovk, M. R.; Vovk, R. V. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2022)
У роботі було поставлено мету провести порівняльні дослідження еволюції провідності вздовж та поперек базисної ab-площини в монокристалах Y1–zPrzBa2Cu3O7–δ при різному ступені легування празеодимом у широкому інтервалі концентрацій 0 ≤ z ≤ 0,5. Встановлено, що збільшення ступенядопування празеодимом у зразках Y1–zPrzBa2Cu3O7–δ призводить до посилення ефектів локалізації, та реалізації в системі переходу метал–діелектрик, який завжди передує надпровідний перехід. Збільшення концентрації празеодиму призводить до суттєвого зміщення точки переходу метал–діелектрик вбік низьких температур.