Kinetic properties of solid 3He– 4He mixtures in the model of freely moving impuritons - Gerashchenko, N. O.; Nemchenko, E. K.; Nemchenko, K. E.; Vikhtinskaya, T. G. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2022)
У рамках газокінетичної моделі суміші слабовзаємодію-чого газу квазічастинок — фононів і домішок — розглянуто дисипативні властивості твердих розчинів 3He–4He: дифузію, самодифузію та теплопровідність, в інтервалі концентрацій та температур, де домішки 3Не можна розглядати як квазічастинки, що вільно рухаються крізь кристал. Отримано явні вирази для дисипативних коефіцієнтів спінової та масової дифузії, а також коефіцієнта теплопровідності. Обговорюються спостережені в експериментах зі спінової релаксації, теплообміну та фазового розділення розчинів залежності та параметри квазічастинок.