Viscosity of concentrated superfluid mixtures 3He–4He when vibrating a quartz tuning fork - Chagovets, V. K.; Kapuza, S. S.; Sokolov, S. S.; Vrakina, V. A.; Chagovets, T. V. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2022)
Досліджено можливість вимірювання в’язкості концентрованих надплинних розчинів 3He в 4He в діапазоні температур 0,4–2,2 К за допомогою комерційних кварцових камертонів з резонансною частотою ≈ 32 кГц. Встановлено, що температурна залежність коефіцієнта в’язкості в суміші з концентрацією 5% 3He в 4He добре узгоджується з даними, отриманими за допомогою інших експериментальних методик у всьому діапазоні температур дослідження. Така ж залежність в’язкості суміші з концентрацією 15% 3 He узгоджується з отриманими раніше даними лише при температурі T > 1,4 К, а при більш низьких температурах з’являється різниця, яка зростає зі зниженням температури. Експери[1] ментальні температурні залежності коефіцієнта в’язкості, отримані різними методами, порівнюються з розрахованими в рамках кінетичної теорії для квазічастинок у надплинних розчинах 3He–4He, яка розроблена Ландау, Халатниковим і Жарковим в інтервалі температур Т > 0.6 К та Баймом, Саамом та Ебнером для температур Т < 0.6 К