Self-localized electron state in a dense helium gas: variational and self-consistent approaches - Zueva, T. I.; Sokolov, S. S. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2022)
З використанням варіаційного та самоузгодженого підходів досліджено можливість формування автолокалізованого стану електрона в гелієвій парі при збільшенні його густини зі зростанням температури. Показано, що такий стан виникає при досягненні певного характерного значення температури. Встановлено, що при виборі пробної хвильової функції локалізованого електрона у вигляді гауссова розподілу процедура мінімізації вільної енергії системи приводить до значення температури утвору полярону, близької до тої, при якій експериментально реєструється різке падіння рухливості заряду зі збільшенням температури. Показано, що застосування самоузгодженого підходу, заснованого на спільнім рішенні хвильового рівняння для електрона та рівняння для густини навколишньої пари, приводить до якісно тих же результатів, що й варіаційний метод, хоча з більш високою температурою виникнення полярону.