The anisotropy of conductive characteristics of Y1– у Pr у Ba2Cu3O7–δ single crystals - Khadzhai, G. Ya.; Solovjov, A. L.; Vovk, R. V. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2022)
Досліджено анізотропію механізмів провідності монокристалів Y1–yPrуBa2Cu3O7–δ в широкому діапазоні концентрацій празеодиму в області переходу від металевої до напівпровідникової провідності з урахуванням флуктуаційної провідності в 3D моделі Асламазова–Ларкіна. Проаналізовано відповідність отриманих експериментальних результатів передбаченням різних теоретичних моделей. Показано, що анізотропія Tc зростає зі збільшенням y, а найбільш різко анізотропія Tc зростає при наближенні до ненадпровідного складу. Зі збільшенням концентрації празеодиму анізотропія ідеального опору проходить через максимум при y ≈ 0,19. Показано, що температурна залежність анізотропії опору в стані напівпровідника має максимум, пов’язаний зі стрибками змінної довжини вздовж осі c. Водночас температурна залежність флуктуаційної анізотропії провідності проходить через максимум завдяки значній анізотропії довжини когерентності.