A new model of a molecular rotor in the oscillating electric field - Gabovich, A. M.; Voitenko, A. I. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2022)
В рамках класичної електростатики досліджується обертання адсорбованої полярної молекули, розташованої поблизу плоскої межі поділу двох однорідних діелектриків, під впливом зовнішнього електричного поля E. Молекула розглядається як постійний точковий диполь, що поляризує цю межу і взаємодіє з індукованими зарядами зображення. Показано, що молекулярний ротор може виникнути за довільної (окрім нормальної та паралельної до межі поділу) орієнтації поля E.