Knowns and unknowns in the Davydov model for energy transfer in proteins - Cruzeiro, Leonor (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2022)
Переглянуто модель Давидова для розповсюдження збудженного стану амід I у поєднаних водневими зв’язками протеїнових ланцюжках. Підкреслено численні подібності між змішаними квантово-класичними динамічними рівняннями та рівняннями, які були одержані Давидовим у чисто квантовій моделі, при застосуванні так званого D2 анзацу. Показано, що перехід від локалізованого стану амід I з мінімальною енергією до повністю делокалізованого стану відбувається у чотири стадії, перша з яких стрибкоподібна, а остання характеризується швидкою, але гладкою зміною широкого, однак, локалізованого стану повністю делокалізованим. Дослідження динамічного фазового простору при нульовій температурі спирається на добре відоме поширення солітонів, подвійні та потрійні дискретні бризери та дисперсію попередньо локалізованих станів. Проілюстровано невизначеності, що стосуються питання термічної стабільності солітона Давидова. Запропоновано розв’язання проблеми короткого випромінювального часу життя збуджень амід I.