Structure of soliton bound states in the parametrically driven and damped nonlinear systems - Bogdan, M. M.; Charkina, O. V. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2022)
Статичні зв’язані стани солітонів у нелінійних системах досліджено аналітично та чисельно в рамках нелінійного рівняння Шредінгера з параметричним накачуванням і дисипацією. Виявлено, що звичайні диференціальні рівняння, які визначають розв’язки для зв’язаних солітонів, можуть бути трансформовані у форму, що нагадує рівняння Шредінгера для власних функцій із фіксованими власними значеннями. Припускається, що нелінійна частина рівнянь є близькою до безвідбивної потенційної ями задачі розсіювання, яка асоційована з інтегровними рівняннями. Показано, що симетричний двогорбий солітонний розв’язок дуже добре описується аналітично формулою для трьох солітонів із фіксованими параметрами, які залежать від амплітуди параметричного накачування та константи дисипації.