Low-temperature magnetoresistance of functionalized multiwall carbon nanotubes - Ovsiienko, I.; Len, T.; Mirzoiev, I.; Beliayev, E.; Gnida, D.; Matzui, L.; Heraskevych, V. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2023)
Досліджено температурні та магнітнопольові залежності опору функціоналізованих багатошарових вуглецевих нанотрубок (БВНТ). Вимірювання проведено в діапазоні температур T = 4,2–200 K. Показано, що в магнітних полях до B = 9 T поведінка провідності функціоналізованих БВНТ зразків відповідає прояву ефектів слабкої локалізації та явищ взаємодії для носіїв заряду. Показано, що внесок в провідність функціоналізованих БВНТ за рахунок ефекту слабкої локалізації перевищує квантову поправку, що пов’язана з ефектом взаємодії носіїв заряду для всіх температур і в усьому діапазоні прикладених магнітних полів, за винятком магнітних полів вище B = 6,5 T при T = 5 K. У межах вказаних моделей проведена оцінка енергії Фермі та визначено явний вигляд температурної залежності часу фазової релаксації для хвильової функції носіїв заряду. Показано, що для зразка функціоналізованих БВНТ час фазової релаксації хвильової функції має менш виражену залежність від температури, а енергія Фермі більше зміщується до валентної зони порівняно зі зразком з нефункціоналізованих БВНТ. Проведені експерименти також дозволили оцінити величину константи взаємодії носіїв заряду при різних температурах.