Effects of annealing on the fluctuation conductivity and pseudogap in slightly doped HoBa2Cu3O7–δ single crystals - Solovjov, A. L.; Omelchenko, L. V.; Petrenko, E. V.; Kolesnichenko, Yu. A.; Kolesnik, A. S.; Dzhumanov, S.; Vovk, R. V. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2023)
Вивчено вплив відпалу при кімнатній температурі на флуктуаційну провідність (ФЛП) σ′(T) і псевдощілину (ПЩ) Δ*(T) у базисній площині ab монокристалів ReBa2Cu3O7–δ (Re = Ho) з нестачею кисню. Показано, що на всіх етапах відпалу ФЛП поблизу Tc можна описати флуктуаційними теоріями Асламазова–Ларкіна та Макі–Томпсона, де спостерігається 3D–2D кросовер із підвищенням температури. За температурою кросовера Т0 визначено довжину когерентності вздовж осі c — ξс(0) = (2,82 ± 0,2) Å. На проміжному етапі відпалу виявлено аномальне зростання 2D ФЛП, що пов’язано з впливом некомпенсованих магнітних моментів у HoBa2Cu3O7–δ (HoBCO): μeff, Ho = 9,7μB. Для загартованого зразка S1 температурна залежність ПЩ має форму, типову для монокристалів з великою кількістю дефектів. Проте Δ*(T) має два невеликі додаткові максимуми при високих температурах, що є особливістю монокристалів HoBCO з вираженими двійниками та вказує на двофазність зразка. Під час відпалу форма Δ*(T) помітно змінюється, ймовірно, за рахунок збільшення магнітної взаємодії (зразок S2). Більш важливою є зміна нахилу даних при високих температурах, який став приблизно в 3,5 рази крутішим. Упорядкування розподілу кисню за рахунок процесу дифузії під час відпалу дещо компенсує вплив магнітної взаємодії, проте нахил не змінюється (зразок S3). Цікаво, що нахил виявляється таким же, як і для надпровідників на основі FeAs, що свідчить про можливість існування хвиль спінової щільності в HoBCO в ПЩ стані. Порівняння псевдощілинного параметра Δ*(T)/Δ*max поблизу Tc з теорією Пітерса–Бауера виявило незначне збільшення щільності локальних пар <n↑n↓>, що має пояснювати спостережене підвищення Tc на 9 K під час відпалу.