Electronic structure and X-ray magnetic circular dichroism in Cr-doped topological insulator Bi2Se3 - Antonov, V. N.; Bekenov, L. V.; Ernst, A. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2023)
Досліджено структурні, електронні та магнітні властивості легованого хромом топологічного ізолятора Bi2Se3 в межах теорії функціонала густини з використанням узагальненого градієнтного наближення та повністю релятивістського діраківського спін-поляризованого лінійного зонного методу. Теоретично досліджено з перших принципів рентгенівські спектри поглинання та рентгенівський магнітний циркулярний дихроїзм на K та L2,3 краях поглинання Cr. Результати роз рахунків добре узгоджуються з експериментальними даними. Виявлено, що складна тонка структура L2,3 рентгенівських спектрів поглинання Cr в легованій хромом сполуці Bi2Se3 несумісна з Cr2+ валентним станом. Її інтерпретація вимагає стану зі змішаною валентністю.