Theory of sounds in He II - Fronsdal, Christian (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2022)
Представлено динамічну модель оригінального підходу Ландау до надплинного гелію з двома швидкостями, але лише з однією масовою густиною. Другий звук — це адіабатичне збурення, яке включає температуру та ротон, він же нотоф. Модель охоплює всі закони збереження, а також рівняння неперервності. Вона має 4 канонічні змінні, але вищу силу передбачення, ніж пізніша, більш складна модель Ландау з 8 ступенями свободи. Ротон ототожнюється з безмасовим нотофом. Ця теорія дає дуже задовільне пояснення другого та четвертого звуків. Другий звук — це адіабатичне коливання температури й обох векторних полів без сумарного руху речовини. Четвертий звук включає ротон, температуру та густину. З експериментальним підтвердженням гравітаційних хвиль зв’язок між гідродинамікою, теорією відносності та фізикою елементарних частинок став більш ясним і актуальним. Поява ньютонівського потенціалу в безобертовій гідродинаміці походить безпосередньо з рівнянь Ейнштейна для метрики. Коефіцієнт густини має важливе значення; настав час визнати роль, яку він відіграє в теорії елементарних частинок. Щоб завершити 2-векторну теорію, ми включаємо моду безмасового ротона. Хоча на цю моду також впливає густина маси, виявляється, що хвильова функція унікальної нотофної моди, яка поширюється, задовольняє рівнянню нормальної безмасової хвилі N = 0; ротон поширюється як вільна частинка в об’ємі надплинної рідини, не зустрічаючи опору. За цих обставин ми, можливо, виявили механізм, який стоїть за потоком He II через дуже вузькі пори.