Anomalous behavior of magnetic linear dichroism in HoFe3(BO3)4 crystal with spiral magnetic ordering - Kachur, I. S.; Piryatinskaya, V. G. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2022)
Досліджено спектри магнітного лінійного дихроїзму оптичного переходу 5I8 → 5F3 в монокристалі HoFe3(BO3)4 як функції магнітного поля, спрямованого вздовж тригональної осі c при температурі 2 К. Встановлено, що дихроїзм у базисній площині з'являється навіть у слабкому магнітному полі в легковісному стані кристала. Це свідчить про порушення осьової симетрії спіральної структури магнітних моментів Ho. Крім того, знак дихроїзму змінюється при зміні знаку магнітного поля як нижче, так і вище поля спін-переорієнтаційного переходу. Це може означати, що середній магнітний момент трьох іонів Ho3+, які утворюють спіраль, обертається в магнітному полі як відносно осі c, так і в площині ab.