Substitution limits and thermodynamic stability of solid solutions in HTSC based on iron and yttrium oxyarsenides - Radio, S. V.; Get’man, E. I.; Ardanova, L. I. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2022)
У межах кристалоенергетичного підходу В. С. Урусова у наближенні регулярних твердих розчинів визначено енергію змішування (параметри взаємодії) та критичні температури розпаду (стабільності) твердих розчинів Y1–xLnxFeAsO0.6, де Ln = La–Er, 0 < х < 1,0. Побудовано діаграму термодинамічної стабільності та куполи розпаду твердих розчинів, які дозволяють розраховувати рівноважні границі ізоморфного заміщення ітрію на рідкісноземельні елементи x залежно від температури розпаду Td, або температуру розпаду залежно від границі заміщення. Результати розрахунків не суперечать експериментальним даним, описаним раніше в літературі для La1–xYxFeAsO0.6 та споріднених систем La1–yYyFeAsO, La0.8Y0.2FeAsO0.7 та Y0.95La0.05FeAsO1–yH0.15. Результати роботи можуть бути корисними під час вибору співвідношення компонентів у «змішаних» матрицях та кількості допантів у високотемпературних надпровідниках, ефективних магнітних та інших матеріалах.