Mixtures of ultracold atomic gases in optical lattices with nonzero pair or counterflow hopping - Anufriiev , S.; Zaleski , T.A. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2023)
Досліджено критичну поведінку суміші двох видів бозонів гратки, що описується розширеною моделлю Бозе–Габбарда. Проаналізовано за яких умов може бути виявлено екзотичні впорядкування типу парної надплинності або протитечійної надплинності. За допомогою чисельного методу, заснованого на наближенні середнього поля, розраховано фазову діаграму системи, густину частинок та профілі параметрів впорядкованості у вибраних мультикритичних точках. Показано, що фазова діаграма суттєво перенормується при наявності парної течії або протитечії. Крім того, з’являється критична густина частинок, яка ізолює нову область фазової діаграми, в якій екзотичний параметр порядку існує для будь-якого значення одночастинкового стрибка.