Room temperature ferromagnetic behavior of GaN nanoceramics - Zaleski, A.J.; Gluchowski, P.; Stręk, W.; Tran, L.M.; Babij , M. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2023)
Показано, що нанокераміка GaN, яку виготовлено методом низькотемпературного спікання під високим тиском, проявляє феромагнітну поведінку. Вимірювання показали, що намагніченість нанокераміки GaN зростає при збільшенні тиску спікання до 8 ГПа, що застосовується в процесі виготовлення нанокераміки. Висловлено припущення, що зростання феромагнетизму, яке спостережено в нанокераміці GaN, зумовлено магнітострикційним механізмом. Намагніченість нанокераміки GaN, яку виміряно при 2 К, нелінійно зменшується з прикладеним тиском на два порядки та досягає мінімуму при 4 ГПа. Показано, що намагніченість нанокераміки GaN демонструє гістерезисну поведінку.