Anisotropy of thermal expansion and compressibility of non-centrosymmetric (H3AmGP)SiF6 - Rejnhardt, Piotr; Daszkiewicz, Marek (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2023)
Методом рентгенівської дифракції монокристалів досліджено кристалічну структуру нової сполуки гексафторсилікату 3-гуанідиній-2-амінопропіонової кислоти за різних температур (100–400 К) та тисків (10–4–0,75 ГПа). Анізотропія як теплового розширення, так і стисливості корелювала з моделями водневих зв’язків і особливо з жорсткістю малих кілець. Виміряна характеристика генерації другої гармоніки для досліджуваної сполуки становить 0,3 відбиття від дигідрофосфату калію і порівняна з відбиттям від L-аргінін хлориду.