Formation of plasma density cavities caused by nonuniform stochastic electric fields - Azarenkov, N.A.; Chibisov, D.V. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2023)
Розглянуто ефект збіднення густини іонів і електронів та утворення просторової порожнини в плазмоподібному середовищі завдяки неоднорідним стохастичним електричним полям. Цей ефект викликано зіткненнями заряджених частинок плазми з випадковими флуктуаціями неоднорідної електростатичної турбулентності, внаслідок чого частинки виштовхуються з області з підвищеним рівнем осциляцій. Для визначення остаточного стаціонарного розподілу густини плазми використовується рівняння Фоккера–Планка, коефіцієнти якого визначаються з рівняння руху частинок у стохастичних електричних полях.