Investigation of the features of blade processing of steels with ceramic composites based on chromium oxide - Gevorkyan, E.S.; Nerubatskyi, V.P.; Vovk, R.V.; Zinchenko, O.Y.; Komarova, H.L.; Voloshyna, L.V. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2023)
Проведено огляд сучасних різальних керамічних композиційних матеріалів та можливих методів їх отримання. Наведено приклад використання композиційних керамічних матеріалів на основі оксиду хрому Cr2O3 при лезовій обробці, що дає змогу покращити якість обробки поверхневого шару сталевих деталей різної твердості. Представлено особливості структуроутворення і властивості розробленого різального матеріалу, який при певних режимах різання показує більш високу зносостійкість порівняно з поширеними різальними матеріалами на основі оксиду алюмінію. Показано ефективність дисперсного зміцнення матриці з оксиду хрому дрібно-зернистими карбідами та нітридами тугоплавких металів.