Investigation of the temperature behavior of the vibrational spectrum of the (CuSO4)(C2H8N2)·2H2O organometallic crystal by Raman spectroscopy - Vankevich, A.V.; Gnezdilov, V.P.; Taranova, I.A. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2023)
Методом раманівського розсіяння світла проаналізовано температурну поведінку коливального спектра кристала (CuSO4)(C2H8N2)·2H2O. За температури близько 70 К у раманівських спектрах виявлено появу нових ліній. Поява додаткових ліній пов’язана з фіксацією торсіонного коливання хелатного кільця етилендіаміну. Така фіксація свідчить про реалізацію у даних кристалах структурного фазового переходу типу порядок–безпорядок. Запропоновано модель механізму фазового переходу в кристалі (CuSO4)(C2H8N2)·2H2O за участю хелатного кільця етилендіаміну.