Effect of pressure on the scattering of electrons by phonons in niobium triselenide at low temperatures - Biletskyi, V. I.; Khadzhai, G. Ya.; Kislitsa, M. V.; Nazyrov, Z. F.; Vovk, R. V. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2023)
В роботі проаналізовано дані з температурної залежності в інтервалі температур 4.2–300 К електричного опору вздовж напрямку найбільшої провідності монокристала NbSe3 при різних величинах одновісного тиску, який є перпендикулярним вказаному напрямку. Цей тиск пригнічує стани хвиль зарядової густини без зміщення їхніх температур. На ділянках металічної провідності опір можна апроксимувати в рамках моделі Блоха–Грюнайзена–Вільсона. Температура Дебая зменшується внаслідок розмірного ефекту, який стимулюється як охолодженням, так і тиском.