Investigation of the evolution of thermal properties in ferrielectric CuInP2S6 and Ag0.1Cu0.9InP2S6 layered crystals by means of ac photopyroelectric calorimetry - Liubachko, V.; Oleaga, A.; Salazar, A.; Kohutych, A.; Pogodin, A.; Vysochanskii, Yu. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2023)
Температурні аномалії теплоємності та ентропії біля сегнетоелектричного переходу у шаруватому кристалі CuInP2S6 пояснюються на основі теоретичних досліджень, які передбачають появу критичної кінцевої точки та бікритичної кінцевої точки на фазовій діаграмі. Таким чином, розщеплення аномалії теплоємності у змішаному кристалі Ag0.1Cu0.9InP2S6 можна інтерпретувати як трансформацію сегнетоелектричного фазового переходу першого роду, що спостерігається для CuInP2S6, у послідовність фазових переходів: параелектрик-сегнетолектрик другого роду та ізоструктурний перехід першого роду з різкою зміною поляризації у сегнетоелектричній фазі.