Cavitation generated by vibrating quartz tuning fork in concentrated 3He–4He mixture - Chagovets, V.K.; Kapuza, S.S.; Sokolov, S.S.; Chagovets , T.V. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2023)
Проаналізовано стан проблеми кавітації в надплинному гелії та зміст попередніх робіт на цю тему. Експериментально досліджено перехід між турбулентною течією та кавітацією при коливаннях кварцового камертона в нормальній та надплинній ізотопній суміші, що містить 15 % 3He, в інтервалі температур 0,5–3 К. Отримано температурні залежності критичної швидкості виникнення кавітації та критичної сили збудження переходу. Проведено порівняння результатів наших вимірювань з даними, отриманими іншими групами. Результати вимірювань з камертонами в обмеженій та необмеженій геометріях свідчать про те, що наявність акустичної емісії полегшує умови для виникнення кавітації та опосередковано підтверджує роль вихрових ліній. Порівняння температурних залежностей критичної швидкості виникнення кавітації в чистому 4He і концентрованій суміші 3He–4 He не дало однозначної відповіді щодо причини різкого зростання цієї швидкості при переході в надплинний стан і про вклад теплових ефектів й домішок 3He у збільшення швидкості.