Universal behavior of low-temperature heat capacity of acrylonitrile-butadiene-styrene thermoplastic polymer and its composite with graphene oxide - Szewczyk, Daria; Krivchikov, Alexander I.; Barabashko, Maksym S.; Dolbin, Alexander V.; Vinnikov, Nikolay A.; Basnukaeva, Razet; Chajewski, Grzegorz; Jeżowski, Andrzej (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2023)
Досліджено низькотемпературну залежність теплоємності полімеру акрилонітрил-бутадієн-стирол (АБС) та його композиту з термічно відновленим оксидом графену. Продемонстровано існування так званого «бозонного піку», характерного для орієнтаційного і структурного скла. Бозонний пік з’являється у вигляді локального максимуму на кривій теплоємності, що відображається у координатах C/T 3 до T при Tmax = 3,52 К. Виявлено, що як для полімеру АБС, так і для його композиту, а також для декількох інших речовин кристалічної та аморфної природи прояв аномалії бозонного піку теплоємності має універсальний характер, що описується емпіричною функцією ∆*. Величина ∆* залежить від величини аномалії теплоємності та температури прояву бозонного піку. Таким чином, це дослідження надає нову фізичну інформацію про можливі причини прояву бозонного піку в невпорядкованих матеріалах і вказує на універсальність аномалії бозонного піку для речовин з ближнім і дальнім порядком.